Vin och ostbricka restaurang Uppsala

Vino

Viner på Iberico restaurang i Uppsala

På Iberico har vi valt att presentera en vinlista som går hand i hand med våra tapas; någonting att samlas runt med vänner och familj för att avnjuta tillsammans, som del av en fantastisk sällskapskväll.

De spanska vinmakarna har ett anrikt och historiskt förankrat anseende, med odlingar i alla delar av landet och hundratals druvsorter representerade. Spanien är världens tredje största producent av vin och kan stoltsera med en vinkultur som sträcker sig ända tillbaka till 1100-talet f.Kr. De iberiska druvorna tar smak av denna kulturella och miljömässiga mångfald och kan erbjuda en smakupplevelse som tar dig både upp i de frostbitna bergstrakterna och ner på de soliga stränderna, in i dynamiska städer och ut på de öppna vidderna. 

På senare år har den spanska vinproduktionen moderniserat sig och tagit ett stort kliv framåt mot innovation och nytänkande. Utöver en effektiviserad och teknologiskt utvecklad produktion där hållbarhet får allt större utrymme och fantastisk arkitektur briljerar, märks detta i nya spännande druvkombinationer, den ökade försäljningen av druvsorter som tidigare åsidosatts. 

En världsrenommerad spansk druva som odlas över hela landet är bäst känd som Tempranillo, även om den går under olika regionala namn som Tinto Fino eller Tinto del Pais. Den ger fylliga och smakrika rödviner med toner av körsbär, röd frukt, tobak och vanilj som åldras väl och vanligtvis lagras på ekfat. Tempranillo-druvan är mycket mångsidig och kan tillfredsställa de flesta smakkombinationer som tapasbordet presenterar, så självklart har den en fastställd plats på vår vinlista. 

I en mening är de spanska vinerna aromatiska, fartfyllda, matvänliga, pratvänliga, livfulla och njutbara med en touch av elegans, historia, tradition och tidlöshet. Helt perfekta för en tapaskväll!